Катастрофа / Пътен инцидент | МИТ vs РЕАЛНОСТ | BG CARS UNITED

Публикуван на 26.07.2019 г.
BG CARS UNITED с видео, създадено изцяло с образователна цел.
Безопасността на пътя би трябвало да е водещият фактор при избора на автомобил, особено за неопитни шофьори! За съжаление нещата стоят по различен начин, но винаги е добре да се знае колко надеждни реално са колите при катастрофа / пътен инцидент. Как се представят по-старите автомобили, спрямо по-новите в такива ситуации и рискувате ли повече когато се придвижвате с малък автомобил, а не с SUV например.
Във видеото ще видите примерни краш тестове, които може да обърнат представите ви!
- Изпробвай инструмента "ПОЛЕЗНО" тук - bit.ly/2y38M7O
КАК ДА УЧАСТВАШ В ИГРАТА НА "ПОЛЕЗНО"
Просто използвай безплатния инструмент "Полезно" при следващия ти оглед на употребяван автомобил. Изпробвай помощника, като минеш през категориите в него и попълниш съответната информация за набелязаната кола. Следвай стъпките до края и изпрати информацията на своя имейл.
Например, днес гледаш 3 автомобила и използваш „Полезно“, за да маркираш важните неща. В края на деня можеш лесно да откриеш всички бележки в пощата си. Това ще ти помогне да вземеш информирано решение, което не се влияе от моментна емоция.
Всяка седмица хора от екипа, на случаен принцип, ще избират един от участниците и ще се свържат с него за да получи наградата си.
- DISCLAIMER -
This video is fair use under U.S. copyright law because it is transformative in nature, uses no more of the original than necessary and has no negative effect on the market for the original work.
Under Section 107 of the Copyright Act 1976, allowance is made for "fair use" for purposes such as criticism, comment, news reporting, teaching, scholarship, and research. Fair use is a use permitted by copyright statute that might otherwise be infringing."
- Credits -
"Top 5 Crash Tests - Fifth Gear" by Fifth Gear
bgtorrent.info/watch/t8Z-np-jqYjajoE.html
"1959 Chevrolet Bel Air vs. 2009 Chevrolet Malibu IIHS crash test" by IIHS
bgtorrent.info/watch/2deolmlso57Al58.html
"ANCAP crash 1998 Toyota Corolla in to 2015-built counterpart" by AANewZealand
bgtorrent.info/watch/29t0eqypoXmvi2w.html
"Euro NCAP crash testing an old Rover 100 and a recent Honda Jazz" by Euro NCAP
bgtorrent.info/watch/0dp3mYmKpKTUpp8.html
#CarCrash #Катастрофа #Шофиране
- BG Cars United във Facebook: BgCarsUnited
Subscribe, Like & Share...

Коментари

 • Ако мислите, че видеото си заслужава - моля, споделяйте в социалните мрежи за да стигне до повече хора! :) Благодаря!

 • Радвам се че правиш такива видеа. Изключително полезно, смятам че съм добър шофьор, но след тези кадри ме накара да се замисля, продължавай в тази насока

 • Браво, научих някои неща

 • Ванка браво, още едно невероятно видео, къде може да се намери контакт с теб, бих искал да обсъдим няколко неща

 • Е добре де как може отдясно при положение че те учат че може само от ляво да изпреварваш почти дори и в учебниците

 • Страхотно видео. Много добре подготвено, с материали, с цитирани източници, увлекателно разказано и показано. Предаде ми супер много информация

 • CLK W208 crash test bgtorrent.info/watch/k6yclm58aonUf3A.html

 • Защо не направиш ревию на ауди рс 4

 • Когато караш с максимална скорост си напълно съсредоточен. Не се отплесваш изобщо , не пишеш във Viber, не ровиш във Facebook и не говориш по тефона. Неща който повечето хора правят докато карат бавно. СКОРОСТТА НЕ УБИВА!!!!!!!!!!!!!!!

 • Защо не спомена за фокуса колко звезди има?

 • Клипа е супер! Ще направиш ли ревю на някой японски спортен автомобил по натам ? :)

 • Сега проверих моята кола във въпросния сайт - 4 от 5 звезди, но някак си не ми вдъхва увереност, макар и да съм над 2 тона...По-добре да си внимаваме на пътя и да не разчитаме на колко ни е "голяма" колата, че удар с бус или камион и ще се присъединя към малката количка. Интересното е, че новите коли ги правят по-безопасни за пешеходците, моята е 1 звезда, тоест троша крака, но две поколения по-нова вече е невероятните 3 от 5, явно там вече има шанс и за тях. :)

 • Евала преди време ти написах че не си добър но сега ти казвам че си най-добрият.

 • А колко от 5 звезди е сигурен Mercedes w211 e class?

 • Евалата за видеото

 • Супер видео, но това с умножаването на скоростта трябва да го обясниш малко по-подробно. Вярно - скоростите на 2-та автомобила не се умножават, НО се събират! Тоест при сблъсък на автомобили движещи се с 50км/ч и 100км/ч евективната скорост на сблъсък е 150км/ч. Ти сам го каза по-рано във видеото - физика! Ако единият автомобил се движи с 90км/ч, няма как импулсът на сблъсък да е еднакъв, ако другият автомобил е спрял и ако се движи и той с 90км/ч....

  • Подробно разисквахме темата в два други коментара. Общо взето всичко е в ръцете на Нютон. По-конкретно третия му закон. Дори да вземем като пример онази играчка с топчетата, която е модерно да се слага на бюрата в офисите, известна като люлката на Нютон, пак ще се стигнем до това, което казах. Хванете двете крайни топчета от люлката на Нютон и ги пуснете едновременно от еднаква височина... Това, което ще се случи с топчетата е същото, което би се случило ако два еднакви по тегло форда се движат срещуположно, с еднаква скорост и се сблъскат. Нито едно от точетата няма да се оттласне, а двете ще спрат сякаш се удрат в стена. Същото се случва и в примера с последното видеото... Дали ще се блъсне един Форд с 200км/ч в стена или два форда с по 200км/ч един срещу друг, ударът е равен на сблъск с 200км/ч в стена, понеже нито едно от двете тела не може да недделее. Ако масите на телата и скоростта им е различна, нещата са различни. Ако движещ се автомобил се удари с 90 в неподвижен, скоростта няма да е точно 90км/ч, понеже блъснатият автомобил, ще се предвижи и деформира в следствие на удара, а няма да остане статичен като стената от клипа. Това ще смекчи ударната сила. С други думи има променливи.

 • Браво, един човек да каже нещата такива, каквито са!

 • 🙏

 • С всеки път вдигаш нивото на видеата! Браво, Ванка! Най-добрите клипове на автотематика!

 • Добре е, когато избираме автомобил да гледаме и рейтинга за безопасност освен всичко останало. За мен е главен критерии от години.

 • Накара ме да се замисля!

 • Видеото е супер информативно и обработката на клипа е на супер ниво. Браво

 • Прекрасно видео. Беше ми много полезно, благодаря!

 • Срам! Не знам кой и откъде е учил за теоретичния изпит, но... Раздел IX Чл. 41 (1) от ПзДП гласи: "ПЪТНИТЕ ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА СЕ ИЗПРЕВАРВАТ ОТ ЛЯВАТА ИМ СТРАНА". Раздел I Чл. 8. (1) от ПзДП гласи: "Водачите на пътни превозни средства използват дясната половина на пътя по посока на движението си, освен в случаите, когато с пътен знак или със светлинен сигнал е указано нещо друго". Раздел III Чл. 16 ал. 2 от ПзДП гласи: "... забранено... да навлиза и да се движи в крайната лява лента; навлизането и движението в средната лента е разрешено само при изпреварване или заобикаляне." ПП: И защо не прочетете поне веднъж правилника, нищо, че вече имате свидетелства за управление?! / lex.bg/laws/ldoc/2134649345 /

  • @Борислав Мачев Правилата, които си писал са за извънградско шофиране. В градски условия се кара в най-удобната за теб лента. Ти сам си прецени кое е срам и кое не :)

  • @BGcarsUnited И за да изчерпим този въпрос - ПРАВИЛНИК ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНА ЗА ДВИЖЕНИЕТО ПО ПЪТИЩАТА: "Чл. 67. (1) Водачът на пътно превозно средство е длъжен да се движи възможно най-вдясно на платното за движение, а когато пътните ленти са очертани с пътна маркировка - да използва най-дясната свободна лента. ... Чл. 69. На пътно платно с три и повече пътни ленти за движение в една посока, сигнализирани с пътен знак Д1, водачът на моторно превозно средство не е длъжен да спазва изискванията на чл. 67, ал. 1".

  • Четене, четене, а много хора заобикалят: "Чл. 15. (1) На пътя водачът на пътно превозно средство се движи възможно най-вдясно по платното за движение, а когато пътните ленти са очертани с пътна маркировка, използва най-дясната свободна лента. (2) Разпоредбите на ал. 1 не се прилагат и водачът на моторно превозно средство може да използва за движение най-удобната за него пътна лента в следните случаи: 1. (отм. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) 2. (изм. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) в населените места, на пътно платно с две и повече пътни ленти за движение в една посока, обозначени с пътна маркировка или пътен знак, по които е разрешено движението на пътни превозни средства със скорост не по-голяма от 80 км/ч;"

 • Кабриолета си е чисто удоволствие. Но ако е 2ра или 3та кола

  • @Georgi Georgiev Също зависи как ти е гюрука дали прокапва или не. В България се срещат често кабриота/кабриолети, но в Гърция и Турция по-често съм срещал. Ако отидеш на север много рядко се срещат.

  • Имам кабриолет и духа над 120 и то не много ..зависи от колата и ветробрана (ако има)

  • То има само предимство за лятото и за тропични климати. В Сибир няма никакво предимство. А и много духа като се движиш бързо също въздушното съпротивление се увеличава.

 • Онзиден се случи на баща ми следната случка еднo aуди тръгна да изпреварва 3 коли на завой отсреща изкочи кола този ни сече пътя като ни блъсна левия калник . Полицията идва и бум акт на баща ми за неспазване на дистанция :D

  • @Андрей Иванов къде да му остави място то пред нас имаше достатъчно място, но той нямаше как да реагира при положение, че го чака челен удар, а според кат ние едва ли не сме идвали от канавката и сме го ударили с преден ляв калник в неговия заден десен калник, е все пак този е син на доста заможен човек от околието , но ще ходим на съд !

  • @BGcarsUnited съгласен съм, но щом полицията е направи акт на баща му, предполагам че линията е била прекъсната и между неговата и предната кола е нямало място да влезе изпреварващия, не твърдя, че съм напълно прав, но съм виждал повечето шофьори ( дори такива с дълъг опит ) като настигнат някого, нито го изпреварват, нито оставят дистанция до него да се мушне друг автомобил, и после защо другите като ги натискали за да се мушнат между двете коли.

  • Като видя подобни изнасилвания на късмета от разни пубери и леко ми прикипява. На мястото на баща ти, след като ме подпре, като нищо щях да го затворя подобаващо и също да го натисна, оставяйки го в насрещното. Щеше да смени няколко нюанса на жълтото и зеленото преди да пребледнее. Изпреварване на колона от коли на завой... И особено ако линията, разделяща платната е непрекъсната, т.е. забранено изпреварването, щях да му скъсам шушона от търкаляне след това. Не мога да си обясня позицията на КАТ. Вчера покрай мен и още 20 коли, в задръстване на пловдивски булевард, един безсмъртник с Порше Макан, реши, че ще изпревари цялата колона от коли през насрещното и то с поне 100км/ч. За съжаление не видях какво направи когато срещу него се появиха 3 коли от насрещния трафик. Само видях, че първите две се принудиха да отбият до тротоара, за да му направят място. И вчера пресен случай от Пловдив със загиналото 23 годишно момче, чиято кола бе отнесена от влак, защото решил да мине през прелеза при спуснати бариери и светлинна сигнализация. Явно някои хора просто учат нещата по трудния начин.

  • Ами да, защото колите трябва да се движат една зад друга на разтояние да може да влезе кола, иначе примерно който кара зад ремарке на камион и не го изпреварва, става поредното ремарке за другите коли и става по трудбо за изпреварващия

 • Браво е това не го гледах като си купувах моята. Имам дете и се зарадвах като видях в сайта на Euro NCAP от че съм избрал по сигурна кола. Разбира се всичко е относително и както казваш законите на физиката важат, а не звездите.

 • Bri4ka да внимава със неговия Chrysler, а между другото, момента на краш теста с Фокуса не е за хора с лабилна психика ...

 • Добро видео както винаги. В тази връзка според мен много полезно би било да направиш видео за коланите на задните седалки. Омръзнало ми е да споря с някои мои пътници и да им се моля да ги ползват. В цял свят цари необразованост в този аспект, но ние българите сме най-големите дървени философи за подобни неща. Ако достигнеш поне до хората, които просто не знаят защо е важно, то пак ще е нещо.

 • Приятели искате ли да тествате сърцата си ! Изгледайте този документален филм и ако не ви се прииска да си промените живота поне малко , значи имате сериозен проблем !!! Моля ви споделете и с други този филм. bgtorrent.info/watch/q9umi6-EsKCcgKs.html

 • Става ли първо да се смеят плодовете преди да са замразени

 • Това за изпреварването отляво е препоръка, не задължение, просто е по-рисково и затова се изпреварва от страната от която имаш повече видимост, понеже от тази страна на автомобила ти е волана, но това не значи, че е забранено да се изпреварва отдясно в някои условия.

 • Не се притеснявай да правиш по дълги видеа, така си полезен на много хора, а и ще има повече за гледане. Много ти се кефя като качиш нов клип, защото знам че ще е нещо смислено и много важно за новите кандидат шофьори .

 • Браво, с интерес гледах :)

 • Tesla няма чупене. Само да ги измислят още малко, да не се палят и тем подобни и стават топ оферта

  • С всяка кола можеш да де блъснеш, без значение каква марка е. Не винаги електрониката ще ти гарантира спасяването на живота.

 • Всичко е добре ,но защо слагаш тези лъжливи thumbnails?!!??

 • Градивна корекция: Автомобил в стена с 200км в час = на Два автомобила срещуположно с по 100 км в час всеки. Това е вярно от гледна точка на потенциалната енергия, кинетичната е друга тема - все пак стената няма да отскочи при удар.

  • Това е още един мит, с който хората по телевизията се опитват да поизплашат хулиганите на пътя. Включително във видеото с форда на "5th Gear" казват, че ще ударят колата със 120mph в стената, като симулират удар между две коли движещи се със 120mph. Тоест не симулират удар с 240mph. bgtorrent.info/watch/s5qUeXCKpazLfoU.html Най-лесно може да се обясни по следния начин. Когато две тела, с еднаква маса и еднаква скорост се срещат в една точка по идеален начин, силата на сблъсък се разпределя еднакво между тези две тела. В случая на автомобилите, ако бяха два форда, то в точката на сблъсък нямаше да надделее нито един от двата и резултата щеше да е като да се ударят поотделно в непреместваем обект като стената от видеото. С други думи с по 200км/ч. Имаше и друг пример с конски впряг, който тегли въже. От едната страна на въжето има 8 коня и от другата страна на въжето има 8 коня, които го теглят в противоположни посоки. Но на въжето не действат 16 конски сили! Ако приемем, че силата на теглене е еднаква и от двете страни, то въжето не би трябвало да помръдне и с милиметър. Тоест резултатът на опъване щеше да е същия, ако въжето беше вързано за стена в единия край, а в другия го теглеха само 8 коня. Теглителната сила е 8 а не 16 конски сили.

 • Много добър и поучителен клип. Само една забележка - идеята на краш теста с Форда е да се покаже какво би станало ако два еднакви Форда, движещи се със 100 км/ч се блъснат челно. Резултата е равносилен на единия от автомобилите със скорост 200 км/ч в бетон, по простата причина, че спрелите тела нямат кинетична енергия.

  • Това е още един мит, с който хората по телевизията се опитват да поизплашат хулиганите на пътя. Включително във видеото с форда на "5th Gear" казват, че ще ударят колата със 120mph в стената, като симулират удар между две коли движещи се със 120mph. Тоест не симулират удар с 240mph. bgtorrent.info/watch/s5qUeXCKpazLfoU.html Най-лесно може да се обясни по следния начин. Когато две тела, с еднаква маса и еднаква скорост се срещат в една точка по идеален начин, силата на сблъсък се разпределя еднакво между тези две тела. В случая на автомобилите, ако бяха два форда, то в точката на сблъсък нямаше да надделее нито един от двата и резултата щеше да е като да се ударят поотделно в непреместваем обект като стената от видеото. С други думи с по 200км/ч. Имаше и друг пример с конски впряг, който тегли въже. От едната страна на въжето има 8 коня и от другата страна на въжето има 8 коня, които го теглят в противоположни посоки. Но на въжето не действат 16 конски сили! Ако приемем, че силата на теглене е еднаква и от двете страни, то въжето не би трябвало да помръдне и с милиметър. Тоест резултатът на опъване щеше да е същия, ако въжето беше вързано за стена в единия край, а в другия го теглеха само 8 коня. Теглителната сила е 8 а не 16 конски сили.

 • Браво,наистина ставаш все по-добър👏 Продължай смело напред👍

 • Искам да видя клип - Стар SUV или Dacia Duster. Да си купиш нов автомобил на цената на нов си е интересно.